Verslo naujienos

 

Naujausia informacija apie Lietuvos ir užsienio verslą, pinigus ir ekonomiką: atlyginimai, pensijos, įvairios išmokos, kainos, mokesčiai, bendrovių naujienos, aktualūs teisės aktų pasikeitimai. Visos verslo naujienos vienoje vietoje.

Daugelis darbuotojų apie tai net nežino: jus ne tik filmuoja – seka ir kitais būdais

Jau atrodo įprasta tikrinti, ar darbuotojai nepiktnaudžiauja darbo metu ar darbovietės suteiktomis priemonėmis. Tačiau susirašinėjimų skaitymas, pokalbių klausymas ar nuolatinis stebėjimas per kameras gali kaip reikiant pažeisti darbuotojų privatumą. Todėl svarbu žinoti, kokias teises turite. Vienas gyventojas socialiniame tinkle anonimiškai papasakojo, kad dirba paprastoje gamykloje, kurioje visi meistrai ir pameistriai yra stebimi vaizdo kameromis ir intensyviai sekami darbo metu.

Ruošiasi imtis piktavalių vairuotojų: užstačius svetimą automobilį – bauda iki 500 eurų

Vyriausybė pritaria siūlymui už automobilio stovėjimo vietos neteisėtą užėmimą tokios transporto priemonės savininką įspėti arba skirti jam piniginę baudą.  Žmogus pirmą kartą būtų įspėjamas arba baudžiamas 100-300 eurų, o iki 500 eurų – už pakartotiną nusižengimą. Protokolus surašytų policijos pareigūnai.

Tik elektroninius atsiskaitymus renkasi 3 proc. šalies gyventojų

Lietuvoje grynieji pinigai iš kasdienio gyvenimo nedingsta, rodo kovo mėnesį atliktos sociologinės apklausos. Atsisako grynųjų ir tik elektroninius atsiskaitymo sprendimus renkasi vos 3 proc. šalies gyventojų. „Urbo“ banko užsakymu atlikta „Spinter tyrimų“ gyventojų nuomonės apklausa atskleidė, kad kasdien grynuosius naudoja 15 proc., bent keletą kartų per savaitę – 23 proc. respondentų. Tad iš viso net 38 proc., arba beveik 2 iš 3–ų šalies gyventojų grynaisiais atsiskaito ypač dažnai.

VPT: savivaldybė dėl Nacionalinio stadiono projekto atsižvelgė tik į dalį pastabų

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) tikina susipažinusi su sostinės savivaldybės pristatytais pokyčiais daugiafunkcio stadiono, į kurį įeina Nacionalinis stadionas, projekte. Tarnybos vertinimu, Vilniaus valdžia atsižvelgė tik į dalį pakeitimų, o dėl pastabų, į kurias nebuvo atsižvelgta, VPT kreipsis į instituciją tikėdamasi paaiškinimų.
Lietuvos verslas Prieš 9 val.

Palikus darbovietę teks susimokėti: įspėja, kad naujas darbas ir pakeista profesija gali atsirūgti

Praradę darbus arba norintys juos keisti, gyventojai keičia profesijas ar kvalifikaciją. Tai padaryti padeda ir Užimtumo tarnyba, kuri siūlo įvairius kursus nuo kirpėjų iki programuotojų. Tačiau nusprendę keisti profesiją gyventojai įsipareigoja baigti kursus, o po jų dirbti dar 6 mėnesius pagal įgytą specialybę. Neįvykdę šio įsipareigojimo, žmonės turi grąžinti pinigus Užimtumo tarnybai. Gyventojai pasakoja, kad ne visada paprasta ir lengva apsispręsti dėl kursų.

Ekonomistas pasakė, kokia kitais metais gali būti minimali alga: perkops 1000 eurų

SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas mano, kad minimali mėnesinė alga (MMA) 2025 m. gali kilti iki 1030–1040 eurų. Tačiau, pasak jo, galima amplitudė, dėl kokio MMA sutars Trišalė taryba, yra plati. „Jeigu nebus pakitimų kalbant apie metodikas ir formules, kurios yra paskaičiuojamos ir rezultatas nunešamas Trišalei tarybai tolesnėms taryboms, tai tas rėžis yra tarp 980 ir 1090 eurų minimali mėnesinė alga“, – šią savaitę teigė T. Povilauskas.

Dainius Matijošaitis: nebuvo labai etiška spausti tėtį dėl „Vičiūnų“ gamyklos Kaliningrade

„Vičiūnai Group“ valdybos narys Dainius Matijošaitis sako, kad jo tėvui, Kauno merui Visvaldui Matijošaičiui, tekęs spaudimas dėl įmonės gamyklos Kaliningrade „nebuvo etiškas“. Pasak jo, į kilusius klausimus galėjo atsakyti vienas iš jaunesniųjų Matijošaičių, susijusių su „Vičiūnų“ veikla. Tuo metu Kauno meras, pastebi D. Matijošaitis, grupėje nebedirba nuo 2015 m. ir visos informacijos nežinojo.

Birželį – intensyvūs policijos reidai: pasakė, kada ir ką tikrins

Policija gegužės mėnesį vykdys įvarius reidus, kurių metu tikrins vairuotojų blaivumą, vykdys saugos diržų, vaikams skirtų sėdinių naudojimo kontrolės priemones. Kaip pranešė Policijos departamentas, tikslinės prevencinės eismo dalyvių kontrolės priemones gegužės mėnesį bus vykdomos valstybinės ir vietinės reikšmės keliuose, policijos pareigūnai dirbs viešuoju, neviešuoju ar mišriuoju patruliavimo būdu.

Seime – siūlymas drausti anglį ir durpes deginti tik kurortuose ir didmiesčiuose

Nuo 2026 metų gegužės siūloma uždrausti akmens anglį, lignitą, koksą, durpes deginti tik keturiuose šalies kurortuose ir šešiuose didmiesčiuose, kuriuose gyvena virš 50 tūkst. gyventojų, o miesteliuose ir kaimuose šis draudimas negaliotų.     Šia iniciatyva valdantieji atsitraukia nuo siūlymo po poros metų Lietuvoje visiškai uždrausti deginti kietąjį iškastinį kurą.

Rusija iki rugpjūčio pabaigos uždraudė cukraus eksportą

Rusija su kai kuriomis išimtimis iki rugpjūčio pabaigos uždraudė cukraus eksportą. Šios priemonės tikslas yra „išlaikyti šalies maisto produktų rinkos stabilumą“, pranešė vyriausybė Maskvoje. Draudimas nebus taikomas eksportui į buvusias sovietines respublikas Baltarusiją, Kazachstaną, Kirgiziją ir Armėniją – tiesa, į jas galės būti išvežami tik riboti cukraus kiekiai. Cukraus eksporto draudimą kovą pasiūlė Rusijos žemės ūkio ministerija.

Lietuvoje siūloma turėti mokamų kelių: nuvažiuoti 100 km kainuotų apie 3 eurus

Lietuvoje gali atsirasti mokami keliai. Iki metų pabaigos valdžia planuoja suskaičiuoti, kiek kainuos už verslininkų pinigus nutiesti keturis kelius Klaipėdos, Zarasų, Kauno rajonuose ir kiek žmonės turėtų kiekvieną kartą jais važiuodami tiems verslininkams mokėti. Specialistai kritikuoja, kad valdžia kiša ranką į žmonių kišenes užuot keliams remontuoti skyrusi visus pinigus, kuriuos vairuotojai sumoka per degalų akcizą. Daugiau apie tai – TV3 žiniose.
Verslas Prieš 13 val.

Renkate tai miške ar pievose? Įspėja – sulauksite baudos iki 600 eurų

Prasideda vynuoginių sraigių rinkimo sezonas, todėl Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) primena, kad sraiges reikėtų rinkti ir supirkti laikantis aplinkosaugos reikalavimų. Vynuoginės sraigės (Helix pomatia) – saugoma rūšis, įtraukta į Europos Bendrijos (EB) svarbos gyvūnų ir augalų rūšių sąrašus. Būtina laikytis nustatytų reikalavimų renkant vynuogine sraiges, kad jų populiacija galėtų atsinaujinti ir neišnyktų.

Braškių ar kitų uogų bus mažiau ir jos brangs? Ūkininkams – netikėtas išbandymas

Praėjusios savaitės pradžioje šiam metų laikui kiek neįprasta sniego danga užklojo nemenką dalį Lietuvos. Šiauriniuose rajonuose jos storis siekė keliolika centimetrų. Ant medžių, laidų, šiltnamių ir kitų statinių formavosi šlapio sniego apdraba. Lūžo ir linko medžių šakos, dalis gyventojų liko be elektros. Kai kuriuose rajonuose keliai buvo sunkiai išvažiuojami. Laukus apžiūrėję ūkininkai jau kalba apie galimus nuostolius.

Nuomos sutartis padeda sutaupyti? Tačiau kas ir kiek turi sumokėti mokesčių

Šiandien jau beveik visi nuomotojai ir nuomininkai pasirašo nuomos sutartis. Nekilnojamo turto (NT) specialistai pažymi, kad sutartis padeda abiem pusėms apsidrausti nuo nesąžiningų veiksmų. O VMI specialistai skaičiuoja, kiek mokesčių teks sumokėti gyventojams nuomojantiems savo būstą. Registrų centro, duomenimis, šiais metais jau buvo įregistruota 6,7 tūkst. būsto nuomos sutarčių. Per visus 2023 metus buvo įregistruota 21,3 tūkst.

Keičiantis rinkos poreikiams, Energijos taupymo centras atleidžia beveik visus darbuotojus

Vandentiekio, šildymo ir oro kondicionavimo sistemų įrengimu užsiimanti Panevėžio įmonė „Energijos taupymo centras“ balandį dėl pasikeitusių rinkos poreikių energetikos srityje atleidžia didžiąją dalį darbuotojų. „E energijos“ grupei priklausančioje įmonėje iš viso dirbo 47 darbuotojai, iš jų bendrovė planuoja atleisti 38. Tai „Energijos taupymo centras“ Užimtumo tarnybai nurodė balandžio 15 dieną.

Dar vienai Vilniaus gėdai atėjo galas: vasarą bus tvarkoma liūdnai pagarsėjusi gatvė

„Ar taip turi atrodyti gatvė šalia prezidentūros?” – rodydami subyrėjusias šaligatvio plyteles šalia prezidentūros, klausia gyventojai. Kalbama apie siauriausią Vilniaus S. Skapo gatvę. Šįkart savivaldybė ateina su geromis žiniomis – gatvė pagaliau bus tvarkoma. „S. Skapo gatvės remontas planuojamas šią vasarą.

Pasienyje su Baltarusija vilkikai eilėje gali laukti per 100 valandų

Šeštadienio rytą Medininkų ir Šalčininkų pasienio kontrolės postų palaukimo aikštelėse, eilėse stovėjo po 750 transporto priemonių, pranešė Pasienio kontrolės punkto direkcija. Jos skaičiavimu, Medininkų pasienio kontrolės punkte vilkikų vairuotojai eilėje gali laukti per 80 valandų, Šalčininkų – per 100 valandų.

Dėmesio, vairuotojai: policija skelbia, kokius reidus vykdys gegužę

Tikslinės prevencinės eismo dalyvių kontrolės priemones gegužės mėnesį bus vykdomos valstybinės ir vietinės reikšmės keliuose, policijos pareigūnai dirbs viešuoju, neviešuoju ar mišriuoju patruliavimo būdu. Skelbiame sąrašą reidų. Reidai Gegužės 1–4 d. ir 27–29 d. – transporto priemonių vairuotojų blaivumo, apsvaigimo nuo narkotinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų patikrinimai.

Lietuvoje daugėja skolininkų: pasakė, kada geriau neskolinti pinigų artimiesiems ir draugams

Gyventojai, nusprendę draugui ar giminaičiui paskolinti pinigų, turėtų skolą įforminti dokumentu. Anot teisininkės to nepadarius, vėliau gali būti sunku įrodyti, kad skola apskritai egzistuoja, juolab susigrąžinti pinigus. Tuo metu kreditų bendrovės įspėja, kad daugėja žmonių, kuriems sunku grąžinti skolas. Portalo tv3.lt skaitytojas Remigijus pasakojo, kad ruošiasi pusbroliui paskolinti 8 tūkst. eurų. „Jis stato namą ir pritrūko šiek tiek pinigų, paprašė paskolinti, o aš sutikau.

Žinia dviratininkams: kurį laiką negalėsite nuvažiuoti į Nidą

Rekonstruojamame Kuršių nerijos pėsčiųjų ir dviračių take draudžiamas eismas, penktadienį pranešė Neringos savivaldybė. Anot savivaldybės, siekiant išvengti galimų nelaimingų atsitikimų ar žūčių, eismo dalyvių saugumui dviratininkų eismas valstybinės reikšmės krašto kelyje Smiltynė–Nida yra draudžiamas. Šiuo metu nėra galimybės dviračiais pasiekti ne tik Nidos, Preilos, Pervalkos gyvenviečių, bet ir Juodkrantės.
Į viršų