Verslo naujienos

 

Naujausia informacija apie Lietuvos ir užsienio verslą, pinigus ir ekonomiką: atlyginimai, pensijos, įvairios išmokos, kainos, mokesčiai, bendrovių naujienos, aktualūs teisės aktų pasikeitimai. Visos verslo naujienos vienoje vietoje.

Milijonus uždirbusių bankininkų algos išaugo dvigubai – bent jau vieną mėnesį kai kurių

Per visus praėjusius metus ir pirmąjį šių metų ketvirtį šalies komerciniai bankai fiksuoja milijoninius pelnus. Daugelis jų, panašu, bent iš dalies pasidalijo pinigais, kuriuos uždirbo iš šalies gyventojų ir įmonių. Lietuvos banko duomenimis, per praėjusius metus Lietuvoje veikiantys komerciniai bankai uždirbo 986 mln. eurų grynojo pelno. Tai yra per du kartus daugiau nei ankstesniais metais, kai visų bankų grynasis pelnas siekė 491 mln. eurų. Oficialiai Lietuvoje gyvena apie 2,8 mln.
Lietuvos verslas Prieš 9 min.

VMVT: kone pusė ištirtų siuntų iš Rusijos ir Baltarusijos neatitiko reikalavimų

Šių metų kovą sugriežtinus importuojamų grūdį kontrolę, Lietuvoje iki kovo 24 dienos buvo patikrintos 42 transporto priemonės, gabenusios negyvūninius pašarus iš Rusijos ir Baltarusijos importui į Lietuvą. Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistų, atgal į kilmės šalį buvo grąžintos šešios siuntos, gabenusios negyvūninius pašarus iš Rusijos ir penkiolika iš Baltarusijos.
Lietuvos verslas Prieš 15 min.

Romanovskis: nemanau, kad valstybinis bankas būtų efektyvus rinkos žaidėjas

Socialdemokratams praeitą savaitę užsiminus apie galimybę kurti valstybinį banką, Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prezidentas Andrius Romanovskis sako, kad jis greičiausiai nebūtų efektyvus. Anot jo, daugelis visuomenės nesupranta, kad tokia finansų institucija vis tiek turėtų veikti rinkos sąlygomis. „Aš niekados netikėjau, kad mūsų valstybinis verslas, kai jis veikia konkurencinėje aplinkoje, jis galėtų būti efektyvus.
Lietuvos verslas Prieš 51 min.

„Telecentras“ Ukrainai perdavė 17 radijo siųstuvų

Lietuvos radijo ir televizijos centras („Telecentras“) Ukrainai perdavė 17 FM radijo siųstuvų, kurie naudojami pažeistiems radijo siuntimo tinklams atstatyti. Kaip pirmadienį pranešė „Telecentras“, Ukrainos Radijo transliacijų, radijokomunikacijų ir televizijos koncernui perduoti siųstuvai šiuo metu yra montuojami, o dalis jų pradedami eksploatuoti vietose, kurios nukentėjo nuo Rusijos apšaudymo.
Lietuvos verslas Prieš 56 min.

„Regitroje“ už kyšius bandė išlaikyti vairavimo egzaminą: 3 asmenys lieka nuteisti

Vilniaus apygardos teismas atmetė asmenų, bandžiusių už kyšius valstybinėje įmonėje „Regitra“ išlaikyti praktinį vairavimo egzaminą, skundus, pranešė prokuratūra. Šie asmenys lieka nuteisti už prekybą poveikiu. Kaip teigiama prokuratūros pranešime, teismas, išnagrinėjęs apeliacine tvarką baudžiamąją bylą, atmetė nuteistų asmenų E. O., T. G. ir V. S. gynėjų pateiktus apeliacinius skundus ir asmenis paliko nuteistais dėl prekybos poveikiu.
Lietuvos verslas Prieš 1 val.

Lietuviai gali gauti tūkstančius eurų, bet nieko nedaro: Kėdainių rajone kreipėsi vos kelios šeimos

Jau ne vienerius metus valstybė teikia paramą būstui įsigyti ar išsinuomoti. Tiesa, Kėdainiuose praėjusiais metais tokių asmenų ar šeimų neatsirado daug, o ir iš pateiktų prašymų ne visi buvo patenkinti. Prašančių paramos ir norinčių įsigyti būstą Kėdainių rajone jau yra ir šiais metais.

„Electrolux“ nuostoliai per metus padvigubėjo, trauksis bendrovės vadovas

Vienos didžiausių pasaulyje buitinės technikos gamintojų – Švedijos „Electrolux“ pirmojo metų ketvirčio nuostoliai padvigubėjo, įplaukoms sumenkus 5 procentais. Bendrovė pranešė, kad Jonas Samuelsonas, vadovavęs „Electrolux“ daugiau nei aštuonerius metus, šiose pareigose nuo 2025-ųjų nebedirbs. Palyginti su praėjusių metų pirmuoju ketvirčiu, grynieji nuostoliai išaugo nuo 588 mln. iki 1,23 mlrd. Švedijos kronų (105 mln. eurų), pardavimų pajamoms sumažėjus nuo 32,73 mlrd. iki 31,08 mlrd.

Vilniečių pajamos augo sparčiausiai tarp Baltijos sostinių gyventojų

Nuo 2021 m. vieno namų ūkio mėnesio pajamos Vilniuje augo sparčiausiai tarp Baltijos valstybių sostinių ir padidėjo 919 eurų, rodo „Swedbank“ tyrimas. Su 42 proc. atlyginimų augimu metus vilniečiai pajamomis beveik pasivijo Baltijos šalių lyderį Taliną, o Rygos gyventojai užsidirba mažiausiai iš visų trijų kaimynių. „Namų ūkio pajamos per pastaruosius trejus metus kilo visose šalių sostinėse, tačiau Lietuvoje pajamų augimas buvo didžiausias.
Lietuvos verslas Prieš 1 val.

Estijoje pieno supirkimo kainos per metus sumenko dešimtadaliu

Vidutinė pieno supirkimo kaina Estijoje praėjusį mėnesį buvo 10,2 proc. mažesnė nei pernai kovą – 428,7 euro už toną, pranešė nacionalinė statistikos tarnyba. Per mėnesį (kovą, palyginti su vasariu) kainos pakilo 0,5 procento. Supirkimo apimtys per mėnesį išaugo 8 proc., per metus – 5,2 proc. iki 78,8 tūkst. tonų. Vien tik aukščiausios rūšies pieno supirkta 66,2 tūkst. tonų – 7,8 proc. daugiau nei pernai kovą. Praėjusį mėnesį supirkto pieno vidutinis riebumas buvo 3,9 proc.

„Litgrid“ užbaigė 330 kV linijos Klaipėda–Šyša rekonstrukciją

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ atkarpoje Klaipėda–Šyša baigė 330 kV linijos Klaipėda–Šyša–Bitėnai rekonstrukcijos darbus. Pasak „Litgrid“ vadovo Roko Masiulio, atnaujinta linija sustiprins Vakarų Lietuvos elektros perdavimo tinklą, ruošiantis sinchronizacijai su kontinentinės Europos elektros tinklais.
Lietuvos verslas Prieš 1 val.

Vairuotojus įspėja, ką reikia padaryti automobiliui pavasarį: štai 4 pagrindiniai dalykai

Šylantys orai kartu reiškia ir ilgesnes keliones, todėl rūpestis automobiliu – svarbus kaip niekada. Ekspertai pataria pavasarį išnaudoti automobilio patikrai ir dalinasi trimis esminėmis užduotimis, kurios padės užtikrinti automobilio patvarumą ir saugumą, rašoma pranešime žiniasklaidai. Nors pirmieji keisti padangas suskumba vairuotojai, žiemą važinėję dygliuotomis žieminėmis padangomis, kurie jas turėjo pasikeisti dar balandžio mėn.
Transportas Prieš 2 val.

Šiaulių banko pelnas šiemet didėjo iki 22,5 mln. eurų

Šiaulių banko grupė pirmąjį šių metų ketvirtį uždirbo 22,5 mln. eurų neaudituoto grynojo pelno – 17 proc. daugiau nei pernai tuo pat laiku. Veiklos pelnas prieš vertės sumažėjimą ir pelno mokestį siekė 30 mln. eurų – 10 proc. daugiau (27,3 mln. eurų), pirmadienį pranešė bankas. Banko grynosios palūkanų pajamos augo 12 proc. iki 39,6 mln. eurų, o grynosios paslaugų ir komisinių pajamos – 40 proc. ir siekė 6,5 mln. eurų.
Lietuvos verslas Prieš 2 val.
REKLAMA
Gyventojams – dar daugiau žinių apie tai, kas vyksta jų name (nuotr. Shutterstock.com) Gyventojams – dar daugiau žinių apie tai, kas vyksta jų name (nuotr. Shutterstock.com)

Gyventojams – dar daugiau žinių apie tai, kas vyksta jų name

Jau gretai „Mano BŪSTO“ klientai įvairiais skaitmeniniais kanalais gaus visą informaciją apie jų daugiabučiuose planuojamus bei vykdomus darbus, įvykusias avarijas, jų likvidavimo trukmę, darbų pabaigą. Tai leis užtikrinti, jog kuo daugiau gyventojų žinotų, kaip prižiūrimas jų turtas.

Vairuotojams pabrangs draudimas? Šimonytė neatmeta naujo mokesčio idėjos

Ieškant gynybos finansavimo šaltinių ir kai kuriems politikams siūlant labiau apmokestinti draudimo įmonių paslaugas, premjerė neatmeta tokio specifinio mokesčio idėjos, o finansų ministrė sako, kad toks mokestis pabrangintų paslaugas.  Premjerė Ingrida Šimonytė anksčiau Seime teigė, kad draudimo paslaugoms pagal Europos Sąjungos teisę negalima taikyti pridėtinės vertės mokesčio (PVM). Tačiau ji neatmetė galimybės joms taikyti specifinį mokestį.

Teismas: „Tele2“ privalo peradresuoti „Bitei“ skambučius numeriu 1501

Telekomunikacijų bendrovė „Tele2“ turi vykdyti sutartį, pagal kurią skambučiai trumpuoju numeriu 1501 turi būti nukreipiami į konkurentės „Bitės“ aptarnavimo centrą, nusprendė teismas.  Apeliacinis teismas balandžio 23 dieną panaikino Vilniaus apygardos teismo 2023 metų gruodžio sprendimą ir pripažino bendrovių 2022 metų rugpjūčio sutartį galiojančia bei įpareigojo „Tele2“ ją vykdyti.
Lietuvos verslas Prieš 3 val.

Vienoje iš sostinės gatvių nuo pirmadienio įvedami eismo ribojimai

Dėl šilumos tinklų rekonstrukcijos, sostinės V. Šopeno gatvės atkarpoje tarp Šv. Stepono ir Sodų gatvių nuo pirmadienio įvedami eismo ribojimai.  Kaip skelbia Vilniaus miesto savivaldybė, eismas bus ribojimas iki birželio 7 dienos.  Eismas minėta V. Šopeno gatvės atkarpa bus leidžiamas tik autobusams, troleibusams ir aptarnaujančiam transportui, ribojimai taip pat nepalies pėsčiųjų ir dviratininkų.
Transportas Prieš 4 val.

Įspėja vairuotojus: Vilniaus oro uoste uždaromas pagrindinis užvažiavimas

Nuo pirmadienio Vilniaus oro uoste uždaromas automobilių užvažiavimo prie išvykimo terminalo kelias. Transporto priemonės bus nukreipiamos į kitas trumpalaikiam sustojimui ar parkavimui skirtas vietas. Pasak bendrovės Lietuvos oro uostai (LTOU), pokyčiai susiję su šiuo metu vykstančia Vilniaus oro uosto eismo schemos pertvarka bei kitų metų pradžioje planuojamu atidaryti dukart didesnio pralaidumo nauju išvykimo terminalu.

Atsiras naujas mokestis visiems vairuotojams? Pokyčius vadina našta gyventojams

Kelių mokestis Lietuvoje visiems vairuotojams be išimties. Būtent tokį pakeitimą siūlo įgyvendinti kai kurie politikai. Tačiau tam pritaria ne visi ir tikina, kad tai būtų tik papildoma našta gyventojams. Skirtingose valstybėse, įskaitant ir Lietuvą, kai kurioms transporto priemonėms yra taikomas kelių mokestis.

Fondų valdytojai peikia priežastis, kada leistų atsiimti pinigus iš II pakopos – žmonės nori taupyti kitaip

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pagaliau suraitė įstatymo pataisas dėl pinigų atsiėmimo iš antros pensijų pakopos. Ministerija siūlo leisti nutraukti kaupimą susirgus sunkia liga kaupiančiajam ar jo vaikui, taip pat netekus vienintelio būsto ar prireikus pinigų dantų protezams. Fondų valdytojai projektą jau peikia kaip per platų, pritaikytą spręsti visoms bėdoms.
Verslas Prieš 16 val.

Atleidžia iš darbo? Pasidomėkite – galbūt jums priklauso net 9,1 tūkst. eurų išmokų

Jei darbdavys jus atleistų ne dėl jūsų kaltės, jis turėtų sumokėti jums išeitinę išmoką. Vis tik, jeigu toje darbovietėje dirbote gan ilgai, jums gali priklausyti dar viena, pvz., 3,3 tūkst., 4,9 tūkst. eurų ar net didesnė išmoka. Tačiau dėl jos reikia kreiptis laiku. Norint gauti ilgalaikio darbo išmoką, reikia būti išdirbus vienoje darbovietėje bent 5 metus ir per 12 mėnesių nuo atleidimo suspėti kreiptis į „Sodrą“, nors tą daryti reikia ne visiems. Be to, beveik 80 proc.
Į viršų