Verslo naujienos

 

Naujausia informacija apie Lietuvos ir užsienio verslą, pinigus ir ekonomiką: atlyginimai, pensijos, įvairios išmokos, kainos, mokesčiai, bendrovių naujienos, aktualūs teisės aktų pasikeitimai. Visos verslo naujienos vienoje vietoje.

„Lidl Lietuva“ šalia Vilniaus atidarė antrąjį logistikos centrą Lietuvoje: investicijų vertė siekia 100 mln. eurų

Penktadienį „Lidl Lietuva“ šalia Vilniaus atidarė antrąjį logistikos centrą Lietuvoje. Atidarymo renginyje dalyvavusi ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė teigė, kad tokios investicijos iš vokiškų kompanijų yra svarbios Lietuvos ekonomikai. Ji tikisi, kad Vokietijos investicijos į šalį tik didės.   „Noriu palinkėti, kad ši šimtamilijoninė investicija nebūtų paskutinė, kad „Lidl“ ir toliau neštų naujoves į mūsų rinką. Ir taip pat džiaugiuosi vokiška partneryste.
Lietuvos verslas Prieš 10 min.

Už kebabą Vilniuje – jau ir 10 eurų, nors kitur pigiau: kainų „lubų“ reikia ir Lietuvoje?

Nemažai daliai gyventojų kebabai yra vienas iš populiariausių gatvės maisto pasirinkimų. Lietuviai, kaip ir kiti europiečiai, juos pamėgo dėl greito paruošimo ir nedidelės kainos. Tačiau pastaruoju metu vilniečiai piktinasi, kad už kebabą tenka pakloti kone tiek, kiek už vakarienę restorane. Vis dėlto mažesnių miestų gyventojai tikina, kad kebabą vietoje gali nusipirkti ir kelis kartus pigiau, pavyzdžiui, už kiek daugiau nei 3 eurus.

LEA: 2030 metais elektra Lietuvoje vidutiniškai turėtų kainuoti iki 6 centų už kilovatvalandę

Lietuvai iki 2030 metų pasigaminant visą reikalingą elektros energijos kiekį iš šalies viduje esančių atsinaujinančios energijos šaltinių, elektra gyventojams neįskaitant skirstymo ir perdavimo tarifų kainuotų vidutiniškai 55 eurus už megavatvalandę (MWh) arba maždaug 5–6 centus už kilovatvalandę (kWh), skaičiuoja Lietuvos energetikos agentūra (LEA). „Elektros kainos Lietuvoje vis dažniau grįžta į istorines žemumas. (...) Lietuvos elektros vartotojai vidutiniškai moka 31 proc.

Dalis su Udovickiu susijusių bendrovių pernai kaupė nuostolius

Apriboti ryšiai su Baltarusija ir kitos nepalankios aplinkybės paveikė uostamiesčio verslininko Igorio Udovickio kontroliuojamas trąšų, vandens gamybos, ekspedijavimo įmones, kurios praėjusiais metais klimpo į nuostolius, penktadienį rašo „Verslo žinios“.  Klaipėdos trąšų granuliavimo ir fasavimo įmonės „Granmax“ pajamos dėl konkurencijos pernai, palyginti su 2002-aisiais, sumažėjo 3,5 karto, iki 11,5 mln. eurų. Iš ankstesniais metais uždirbto 6,2 mln.
Lietuvos verslas Prieš 2 val.

„Telia“ paslaugų centro grynasis pelnas pernai augo 25 proc.

Skandinavijos telekomunikacijų grupės „Telia“ kompetencijų centras Vilniuje „Telia Global Services Lithuania“ 2023-iaisiais uždirbo 2,31 mln. eurų grynojo pelno – ketvirtadaliu daugiau nei 2022 metais (1,84 mln. eurų). Bendrovė pernai gavo 21 proc. daugiau pajamų – 52,6 mln. eurų, Registrų centrui pateiktoje ataskaitoje nurodo įmonė. „Telia Global Services Lithuania“ teigia pernai sėkmingai įgyvendinusi tikslus, o šiemet plės veiklą bei gerins rezultatus.
Lietuvos verslas Prieš 3 val.

„Alita“ išmokės 7,3 mln. eurų dividendų, mažindama įstatinį kapitalą – dar 5,8 mln. eurų

Verslininko Dariaus Mockaus valdomos „MG grupės“ finansinio turto valdymo bendrovė – įmonių grupė „Alita“, pastaruosius kelerius metus dirbusi nuostolingai, akcininkams už 2023-iuosius išmokės 7,26 mln. eurų dividendų. Bendrovės akcininkai balandžio 30 dieną paskirstė 7,269 mln. eurų iš rezervų bei ankstesnių metų sukaupto nepaskirstyto pelno, nurodoma Registrų centrui pateiktame susirinkimo protokole. Gamybos veiklos nebevykdanti bendrovė pernai patyrė 59,9 tūkst.

Lietuva ir Kazachstanas pasirašys memorandumą dėl transporto koridoriaus

Susisiekimo ministras Marius Skuodis ir Kazachstano transporto ministras Maratas Karabajevas penktadienį pasirašys memorandumą dėl tarptautinio transporto koridoriaus tarp Europos ir Vidurinės Azijos plėtros.

Klaipėdoje „Meridianas“ iškels bures, dedikuotas Švyturio metams

Klaipėdos simboliu tapęs „Meridianas“ penktadienį pakeldamas bures pradės naują vasaros sezoną. Bures kels Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos studentai, o ceremonijoje dalyvaus Jūrų kapitonų asociacijos nariai, dalis kurių yra plaukioję po „Meridiano“ burėmis.
Lietuvos verslas Prieš 5 val.

„Lidl“ atidarys naują logistikos centrą netoli Vilniaus

Ketvirtadienį parduotuvių tinklas „Lidl Lietuva“ atidarys naują logistikos centrą šalia Vilniaus. Kaip pranešama, renginyje dalyvaus „Lidl Lietuva“ vadovai, ekonomikos ir inovacijos ministrė Aušrinė Armonaitė ir Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas. Anot „Lidl“, investicijos į šį logistikos centrą siekia daugiau nei 100 mln. eurų. Logistikos centro plotas siekia apie 64 tūkst. kv. metrų, jame galės dirbti daugiau nei 200 asmenų.
Lietuvos verslas Prieš 5 val.

Lietuvai mažinant iškastinio kuro naudojimą, LEA pristatys dėl to numatomus pokyčius elektros rinkoje

Lietuvos energetikos agentūra (LEA) penktadienį pristatys prognozes, kaip atsisakant iškastinio kuro iki 2030 metų turėtų keistis energijos išteklių kainos rinkoje. Šie duomenys, LEA teigimu, bus įtraukti į naująją Nacionalinę energetinės nepriklausomybės strategiją (NENS). Kaip skelbia agentūra, bus aptarti LEA ir JAV vyriausybinės kompanijos NREL (angl.

Karo lietuviai nebijo? Būsto ieško Palangoje, kur gyvens pensijoje – kainos gali nustebinti

Karo baimę pamiršę gyventojai antro būsto vėl ima dairytis Lietuvos pajūryje, dažniausiai – Palangoje. Būstą jie perka atostogoms arba senatvei, išėję į pensiją ketina persikelti gyventi pajūryje. Nors bendrai šiemet Lietuvoje NT sandorių sudaroma mažiau, dėl sumažėjusios paklausos pardavėjai būsto pajūryje kainų nežada nuleisti. Vidutiniškai už būstą Palangoje tenka pakloti 130 tūkst. eurų, o brangiausi būstai gali atsieiti ir 1 mln. eurų.

Tūkstančiai gyventojų turi tai padaryti savo sklype: atvyksta tikrintojai, gresia ir baudos

Tūkstančiai gyventojų turi žemės sklypus, kuriuose yra ir miško teritorija. Tačiau specialistai įspėja – miško teritorijos bet kada gali būti patikrintos, o jeigu neatliksite šių svarbių darbų ir medžiai nebus prižiūrimi, už tai galima sulaukti ir baudos. Valstybinės miškų tarnyba skelbė, kad Lietuvoje yra apie 319 tūkst. privačių žemės sklypų, kuriuose yra miško, o vidutinis sklypo dydis – apie 2,7 hektaro.

Naujausias siūlymas Seime: rūkyti būtų draudžiama absoliučiai visuose daugiabučiuose

Seimo Darbo partijos frakcijos nariai parlamento posėdžių sekretoriate užregistravo pasiūlymą dėl Lietuvos Respublikos tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pakeitimo įstatymo projekto, kuriuo būtų atsisakyta šiuo metu galiojančios tvarkos, pagal kurią daugiabučiuose draudžiama rūkyti, kai bent vienas namo gyventojas tam prieštarauja, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Ministerija: kelių fondo steigimui trūksta sprendimo dėl 300 mln. eurų įstatinio kapitalo

Susisiekimo ministerijos vadovai sako, kad jau parengti šalies automobilių kelių finansavimui skirto fondo steigimo dokumentai, tačiau vis dar įstrigęs 300 mln. eurų jo įstatinio kapitalo suformavimas.  „Dokumentai yra paruošti. Kalbant apie steigimą, kai buvo tvirtinamas biudžetas, jame tiesiog nebuvo galimybių numatyti lėšų.
Lietuvos verslas Prieš 19 val.

Vilniuje viešėjusi kovotoja už moterų teises: jau būdama 4-erių supratau, kad šeimoje esu vertinama kitaip

Lietuvoje yra gerokai per mažai moterų, kurios užima vadovaujančias pareigas: ar tai būtų aukščiausios pareigos bendrovių vadovybėje, ar įmonių valdybose. Organizacijos, kovojančios už moterų įtraukimą į įmonių valdybas „European Women On Boards“ (EWOB) valdybos pirmininkė Hedwige Nuyens sako, kad kartu tai reiškia ir labai didelį talentų praradimą.

Intensyviose Vilniaus gatvėse – eismo pakeitimai: kai kur bus uždrausta važiuoti

Atliekant inžinerinių tinklų rekonstrukcijos darbus, gegužės 17–31 dienomis bus laikinai pakeistas eismo organizavimas Vilniaus geležinkelio ir autobusų stočių prieigose, rašoma pranešime žiniasklaidai.  Nuo gegužės 17 d. 20 val. iki gegužės 20 d. 4.30 val. ryto bus draudžiamas transporto priemonių (išskyrus aptarnaujantįjį transportą) eismas Stoties, Seinų, Sodų ir Gėlių gatvėse.
Transportas Prieš 20 val.

Aušrinė Armonaitė Vokietijos kosmoso bendrovę OHB paragino plėsti bendradarbiavimą

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė Vokietijos kosmoso bendrovę OHB paragino plėsti bendradarbiavimą su Lietuvos įmonėmis.  „Kosmoso sektoriaus plėtra yra itin svarbi tiek sprendžiant su klimato kaita susijusius klausimus, tiek stiprinant Europos saugumą (...). Sparčiai visame pasaulyje auganti rinka ir didėjanti paslaugų kosmoso srityje paklausa sudaro sąlygas plėtoti inovatyvias kosmoso technologijas“, – pranešime sakė A. Armonaitė, susitikusi su OHB vadovu Marco Fuchsu, k...

Europos Komisija pradėjo kiniškos alavuotos skardos antidempingo tyrimą

Europos Komisija pradėjo antidempingo tyrimą dėl alavuotos skardos tiekimo iš Kinijos, rašo „Financial Times“. Komisijos atstovas pabrėžė, jog rasta šio dempingo požymių, todėl elgiamasi kaip įprasta, vadovaujantis Pasaulio prekybos organizacijos taisykles. Europos plieno pramonės asociacija „Eurofer“ šį Briuselio žingsnį sveikina.
Užsienio verslas Prieš 20 val.

Anglai suskaičiavo: savaitgalis Vilniuje jiems – pigiausias tarp visų Europos miestų

Lietuviai mėgsta paburnoti, kaip mūsų šalyje viskas brangu ar bent jau nuolat brangsta. Tačiau jeigu tikėsime britų atliktu tyrimu, Lietuvos sostinė jiems yra pigiausia vieta praleisti savaitgalį. Tai rodo kasmetinis „Miesto kainų barometras“, kuri jau 17-ą kartą atliko Jungtinės Karalystės paštas, angliškai vadinamas tiesiog „Post Office“. Anglakalbėje žiniasklaidoje cituojamas tyrimas parodė, kad anglams pigiausia yra kelioms dienoms ištrūkti į Rytų Europą.

Seimas linkęs pritarti būsto nuomos kompensacijos dydžio apskaičiavimui tikslinimui

Antradienį Seimas po svarstymo pritarė siūlymams, kuriais siekiama patikslinti būsto nuomos ar išperkamosios būsto nuomos mokesčio dalies kompensacijos dydžio apskaičiavimo principus. Už tai po svarstymo balsavo 72 Seimo nariai, susilaikė 12, o prieš balsavusių parlamentarų nebuvo.
Į viršų