Verslo naujienos

 

Naujausia informacija apie Lietuvos ir užsienio verslą, pinigus ir ekonomiką: atlyginimai, pensijos, įvairios išmokos, kainos, mokesčiai, bendrovių naujienos, aktualūs teisės aktų pasikeitimai. Visos verslo naujienos vienoje vietoje.

Klaipėdoje baigiamas šildymo sezonas

Antradienį uostamiestyje baigiamas šildymo sezonas, praneša miesto savivaldybė. Skelbiama, kad kada tiksliai butuose atšals radiatoriai, priklauso nuo pastatų šilumos sistemų prižiūrėtojų. Pažymėtina, kad šis šildymo sezonas visame mieste prasidėjo spalio 18-ąją. Kiek anksčiau, nuo spalio 13 dienos, jau buvo pradėtos šildyti ugdymo įstaigos, taip pat savivaldybei pavaldžios socialinių paslaugų, sveikatos, kultūros, sporto įstaigos.
Lietuvos verslas Prieš 2 min.

ESO: elektrą savarankiškai gaminančių vartotojų skaičius viršijo 100 tūkst.

Gaminančių vartotojų, savarankiškai apsirūpinančių elektra iš nuosavų saulės ar vėjo jėgainių, skaičius Lietuvoje viršija 100 tūkst., pirmadienį skelbia Energetikos ministerija.
Lietuvos verslas Prieš 3 min.

Šalti orai ir sniegas: pasakė, ar tai pakenkė pasėliams

etikėtai savaitės pradžioje atšalę orai ir dalyje Lietuvos iškritęs gausus sniegas reikšmingos žalos pasėliams nepadarė, sako žemės ūkio rinkos dalyviai. Ūkininkų atstovai sako, kad labiau nukentėjo vaisių, uogų augintojai. Vokietijos savidraudos fondo „Vereinigte Hagel“ filialo „VH Lietuva“ vadovas Martynas Rusteika sako, kad pasėliai dar nėra pakankamai paaugę, kad būtų paveikti staigiai atšalusių orų. Anot jo, „VH Lietuva“ detalesnę šalnų žalą turėtų apskaičiuoti kitą savaitę.
Lietuvos verslas Prieš 4 min.

Ekonominės nuotaikos euro zonoje šį mėnesį netikėtai suprastėjo

Euro zonos bendras ekonominių nuotaikų indeksas balandį nukrito iki 95,6 proc. nuo 96,2 punkto kovą, rodo Europos Komisijos pirmadienį paskelbti duomenys. Toks rezultatas prasilenkė su ekonomistų ir analitikų prognozėmis, kurios pranašavo augimą iki vidutiniškai 96,9 punkto, nurodo „Trading Economics“. Gamintojų pasitikėjimo indeksas per mėnesį sumenko nuo minus 8,9 punkto iki minus 10,5 punkto, pasiekdamas žemiausią lygį nuo 2020-ųjų liepos.
Užsienio verslas Prieš 11 min.

„LTG Cargo“ planuoja pirkti 200 naujų pusvagonių

Valstybės valdomų „Lietuvos geležinkelių“ (LTG) grupės krovinių vežimo bendrovė „LTG Cargo“ planuoja įsigyti 200 naujų pusvagonių dolomito ir granito skaldai ir kitiems biriems kroviniams – įmonė paskelbė viešą jų pirkimo konkursą, pranešė LTG.  Tikimasi, kad juos įsigijusi bendrovė per metus galės papildomai pervežti apie 0,7 mln. tonų krovinių. Planuojama, kad naujieji vagonai bus pradėti naudoti 2025 metais.
Lietuvos verslas Prieš 13 min.

Įspėja apie naują sukčiavimo būdą: ne tik paskambina, bet atvyksta ir į jūsų namus

Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centras šalies gyventojus perspėja apie naują sukčių taikomą metodą. „Google“, banko ar policijos ir kitų institucijų darbuotojais apsimesdami sukčiai telefonu įtikina gyventojus apie kriminaliniais tikslais naudojamas jų banko sąskaitas ar kitas jautrias paskyras, o vėliau – išvilioję ir gyvenamosios vietos adresą – atvyksta į namus pasiimti banko kortelės bei prisijungimo duomenų, rašoma pranešime spaudai.

„Maxima“ siunčia žinią: ant kai kurių pakuočių – speciali žyma, štai ką ji reiškia

Didžiausio Lietuvoje prekybos tinklo „Maxima“ pirkėjai galės būti dar tikresni dėl įsigyjamų produktų kokybės. Prekybos tinklas pradėjo bendradarbiauti su vienu pirmaujančių laboratorijų tinklų Vidurio ir Rytų Europoje „J. S. Hamilton“, kuris papildomai tikrins „Maximos“ privataus prekės ženklo „Well Done“ produkcijos kokybę bei atitikimą maisto saugos reikalavimams. Sertifikuotose laboratorijose patikrinti produktai bus ženklinami specialiu „J. S. Hamilton patikrinta kokybė“ ženklu.
Lietuvos verslas Prieš 33 min.

Užstatantiems kitų automobilių vietas – baudos: naujas draudimas skinasi kelią

Pirkdami būstą nemažai gyventojų įsigyja ir vietą automobiliui statyti. Tačiau pasitaiko gudručių, kurie tokias vietas įprastose ar požeminėse aikštelėse užstato. Iki šiol jie nebuvo baudžiami, tačiau netrukus situacija gali pasikeisti. Neseniai Seimo nariai registravo atitinkamas Administracinių nusižengimų kodekso (ANK) pataisas. Tačiau svarstant jas paprašytas Vyriausybės išvados.
Transportas Prieš 40 min.
REKLAMA
Pirmojo metų ketvirčio rezultatai: didžiausius atlyginimus sektoriuje ir toliau siūlo „Lidl Lietuva“  Pirmojo metų ketvirčio rezultatai: didžiausius atlyginimus sektoriuje ir toliau siūlo „Lidl Lietuva“

Pirmojo metų ketvirčio rezultatai: didžiausius atlyginimus sektoriuje ir toliau siūlo „Lidl Lietuva“

Pirmąjį šių metų ketvirtį „Lidl Lietuva“ dirbančių darbuotojų vidutinis darbo užmokestis siekė 2346,46 eurus ir buvo didžiausias tarp penkių didžiųjų šalies prekybos tinklų. „Top Employer 2024 Lietuva“ ir „Top Employer 2024 Europe“ sertifikatus šeštą kartą iš eilės pelniusi įmonė siūlo ne tik aukščiausią atlyginimą rinkoje, bet ir teikia papildomas finansines naudas darbuotojams.
Lietuvos verslas Prieš 44 min.

Žiniasklaida: Vakarų šalių bankai Rusijoje sumokėjo virš 800 mln. eurų mokesčių

Laikraščio „Financial Times“ skaičiavimais, septyni didžiausi Rusijoje likę Vakarų bankai pernai Rusijai sumokėjo daugiau kaip 800 mln. eurų mokesčių. Apie tai praneša ir „The Telegraph“. Septyni didžiausi Europos bankai, turintys turto Rusijoje, – „Raiffeisen Bank International“, „UniCredit“, ING, „Commerzbank“, „Deutsche Bank“, „Intesa Sanpaolo“ ir OTP – pranešė, kad 2023 metais jų bendras pelnas viršijo 3 mlrd. eurų, t. y. buvo tris kartus didesnis nei 2021-aisiais.
Užsienio verslas Prieš 52 min.

Kauniečiai lieja pyktį dėl pakeisto eismo tvarkos: nusidriekė milžiniškos spūstys

Pirmadienio rytą eismas magistralinio kelio A1 Vilnius–Kaunas–Klaipėda ruože nuo 99,06 iki 100,47 km sulėtėjo, nusidriekė milžiniškos spūstys. „Kas vyksta Kaune“ skaitytojai praneša apie pasikeitusią eismo tvarką prie „Megos“ – ant A. Meškinio (Kleboniškio) tilto atsirado geltonos eismo juostos, nusukimas į Panerių gatvę yra uždarytas. „Meškinio tiltas – kelininkai perpaišė juostas, kantrybės rytoj važiuojantiems“, – „Kas vyksta Kaune“ grupėje sekmadienį dalijosi kaunietis.
Transportas Prieš 57 min.

„Vinted“ 2022-ųjų nuostolį pernai keitė beveik 18 mln. eurų pelnas

Pirmasis Lietuvos „vienaragis“, internetinė naudotų mados prekių tarpusavio prekybos platforma „Vinted“, 2022 metais patyrusi 20,4 mln. eurų nuostolių, pernai uždirbo 17,8 mln. eurų grynojo pelno. Grupės pajamos pernai augo 61 proc. iki 596,3 mln. eurų (2022 metais – 370,2 mln. eurų), pirmadienį pranešė bendrovė. Grupės pelnas prieš mokesčius, palūkanas, nusidėvėjimą ir amortizaciją (EBITDA) siekė 76,6 mln. eurų – 2022 metų rodiklio įmonė BNS nepateikė.
Lietuvos verslas Prieš 1 val.

Energetikos agentūra: saulės jėgainių elektros gamyba buvo rekordinė

Praėjusią savaitę saulės elektrinių gamyba šalyje pasiekė naujus rekordus: kasdien saulės elektrinės generavo 6,3–7,2 GWh elektros energijos, praneša Lietuvos energetikos agentūra (LEA).   Skelbiama, kad didmeninė elektros energijos kaina Lietuvoje praėjusią savaitę pakilo apie 5,4 proc., o biokuro kainos šoktelėjo 11,5 proc. – iki 18,4 Eur/MWh, bet biokuras išlieka apie 3–4 Eur/MWh pigesnis nei pernai tuo pačiu metu. Benzino kainos Lietuvoje padidėjo 0,3 proc.

Šią klaidą telefone daro ne vienas: baterija dėl to išsikrauna greičiau

Telefono baterija bus ilgaamžiškesnė, jei įrenginį retkarčiais išjungsite ir įjungsite, o krauti išmanųjį įkroviklio laidą įkišus į kompiuterį – kenksminga. Tai tik keli klaidingi mitai, susiję su būdais pagerinti telefono baterijos veikimo laiką. Neteisingas yra ir neretai girdimas patarimas visiškai išjungti visas naudojamas programėles.
Lietuvos verslas Prieš 1 val.

„Philips“ sutiko sumokėti 1,1 mlrd. dolerių kompensacijų

Nyderlandų medicininių prietaisų gamintoja „Philips“ pirmadienį pranešė sudariusi taikos susitarimą Jungtinėse Valstijose nagrinėjamose ir bendrovę gerokai sukrėtusiose bylose dėl brokuotų miego apnėjos aparatų, pagal kurį jai teks sumokėti 1,1 mlrd. JAV dolerių kompensacijų. Nuo 2021 m. bendrovė patyrė aibę krizių, susijusių su jos gaminamais aparatais „DreamStation“, skirtais gydyti miego apnėją – sveikatos sutrikimą, kai miego metu trumpam sustoja kvėpavimas.

„Lietuvos geležinkelių“ pelnas pernai augo beveik iki 22 mln. eurų

Valstybės valdoma „Lietuvos geležinkelių“ grupė (LTG) pernai uždirbo 21,6 mln. eurų grynojo pelno – beveik 22 kartus daugiau nei 2022 metais (1,2 mln. eurų), jos bendros pajamos išaugo 4 proc. iki 452,6 mln. eurų (2022 metais – 434,1 mln. eurų). LTG grupės generalinis direktorius Egidijus Lazauskas sako, jog grupė pernai atnaujino ilgalaikę strategiją – ji stiprina  geležinkelių jungtis šalies viduje ir integraciją su Europa.
Lietuvos verslas Prieš 2 val.

Pasakė, ar dėl uždaromo panduso į Vilniaus oro uostą reikia atvykti anksčiau

Uždarius vadinamąjį pandusą prie Vilniaus oro uosto išvykimo terminalo Lietuvos oro uostų (LTOU) atstovas sako, kad keleiviams anksčiau atvykti nereikia.  „Nemanau, kad laike tai šiek tiek pasikeis būtent atvykimas anksčiau ar vėliau – akcentas labiau yra į žinojimą, kaip keliauti keleiviui, tai tuo tikslu esame pasamdę papildomus darbuotojus.
Lietuvos verslas Prieš 2 val.

Milijonus uždirbusių bankininkų algos išaugo dvigubai – bent jau vieną mėnesį kai kurių

Per visus praėjusius metus ir pirmąjį šių metų ketvirtį šalies komerciniai bankai fiksuoja milijoninius pelnus. Daugelis jų, panašu, bent iš dalies pasidalijo pinigais, kuriuos uždirbo iš šalies gyventojų ir įmonių. Lietuvos banko duomenimis, per praėjusius metus Lietuvoje veikiantys komerciniai bankai uždirbo 986 mln. eurų grynojo pelno. Tai yra per du kartus daugiau nei ankstesniais metais, kai visų bankų grynasis pelnas siekė 491 mln. eurų. Oficialiai Lietuvoje gyvena apie 2,8 mln.

VMVT: kone pusė ištirtų siuntų iš Rusijos ir Baltarusijos neatitiko reikalavimų

Šių metų kovą sugriežtinus importuojamų grūdį kontrolę, Lietuvoje iki kovo 24 dienos buvo patikrintos 42 transporto priemonės, gabenusios negyvūninius pašarus iš Rusijos ir Baltarusijos importui į Lietuvą. Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistų, atgal į kilmės šalį buvo grąžintos šešios siuntos, gabenusios negyvūninius pašarus iš Rusijos ir penkiolika iš Baltarusijos.
Lietuvos verslas Prieš 2 val.

Romanovskis: nemanau, kad valstybinis bankas būtų efektyvus rinkos žaidėjas

Socialdemokratams praeitą savaitę užsiminus apie galimybę kurti valstybinį banką, Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prezidentas Andrius Romanovskis sako, kad jis greičiausiai nebūtų efektyvus. Anot jo, daugelis visuomenės nesupranta, kad tokia finansų institucija vis tiek turėtų veikti rinkos sąlygomis. „Aš niekados netikėjau, kad mūsų valstybinis verslas, kai jis veikia konkurencinėje aplinkoje, jis galėtų būti efektyvus.
Lietuvos verslas Prieš 3 val.
Į viršų